#Arbobeleid in het primair onderwijs

Een effectief arbobeleid vormt de basis voor een gezonde en veilige werkomgeving in het primair onderwijs. Het gaat verder dan alleen voldoen aan de arbowetgeving – het draagt bij aan het werkplezier en de duurzame inzetbaarheid van onderwijspersoneel. Op deze pagina lees je over het belang en de onderdelen van een goed arbobeleidsplan. Verder vind je informatie over de rol van de werkgever en de mensen die je nodig hebt om uitvoering te geven aan het arbobeleid binnen jouw schoolorganisatie.

Deel deze pagina:

#Wettelijke verplichtingen binnen de arbowetgeving

De Arbowet stelt duidelijke eisen aan onderwijsorganisaties om de veiligheid en gezondheid van medewerkers te waarborgen. Deze verplichtingen vormen het fundament van je arbobeleid. Kennis van deze verplichtingen helpt je bij het maken van de juiste keuzes en het nemen van effectieve maatregelen. 

#Waarom is arbobeleid belangrijk voor scholen?

In het primair onderwijs werken mensen met passie voor hun vak. Om deze passie duurzaam in te kunnen zetten, is een gezonde en veilige werkomgeving cruciaal. Een goed arbobeleid vormt hiervoor de basis en biedt concrete handvatten voor je hele schoolorganisatie. Het is dus veel meer dan alleen een verplichting vanuit de arbowetgeving.  

#Doordacht arbobeleid

"Een doordacht arbobeleid helpt bij het verlagen van verzuim en uitstroom in het onderwijs, het verhogen van werkplezier en de duurzame inzetbaarheid van onderwijspersoneel."

#Doelen van arbobeleid in het primair onderwijs

Een effectief arbobeleid staat of valt met heldere doelstellingen. Door deze doelen concreet te maken en regelmatig te evalueren, wordt arbobeleid een levend onderdeel van je schoolorganisatie. Het hebben van een succesvol arbobeleid in het PO zorgt voor:  

  • Het creëren en behouden van een gezonde en veilige werkomgeving voor alle onderwijsmedewerkers;
  • Het voorkomen van ziekteverzuim door preventieve arbomaatregelen;
  • Het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van onderwijspersoneel;
  • Het voldoen aan de arbowetgeving en -regelgeving in het onderwijs;
  • Het stimuleren van een schoolcultuur waarin gezondheid en veiligheid centraal staan. 

#Kennissessie Arbomeester: de arbotool voor het PO

Maak kennis met Arbomeester! Dit branche-erkende en gebruiksvriendelijke RI&E-instrument van VfPf is speciaal ontwikkeld voor het primair onderwijs en wordt kosteloos aangeboden binnen je VfPf-premie. 

14 maart, 10.00- 11.00 uur

AanmeldenAanmelden

#Waaruit bestaat een arbobeleid in het PO?

Het arbobeleid bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen en instrumenten:

#Rollen en verantwoordelijkheden binnen het arbobeleid

Bij de uitvoering van arbobeleid in het onderwijs zijn verschillende mensen en functies betrokken. Elk met hun eigen taken en verantwoordelijkheden. Een goede samenwerking tussen deze mensen is essentieel voor het slagen van het arbobeleid op jouw school. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste rollen en hun specifieke bijdrage: 

#Hulp nodig bij jouw arbobeleid?

Laat jouw hulpvraag achter en wij nemen contact met jou op!

Hulpvraag achterlatenHulpvraag achterlaten

#Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Verwacht elke maand in je mailbox: praktische tips, info en advies op het gebied van arbo, verzuim, re-integratie, wetgeving en personeelsbeleid in het PO. 

Aanmelden nieuwsbrief Aanmelden nieuwsbrief
Print deze pagina