#Arbomeester en de RI&E
Iedere 4 jaar moet u als school een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) maken. Hiermee kunt u de veiligheid- en gezondheidsrisico’s voor uw personeel en uw organisatie terugdringen.
Deel deze pagina:
#Waarom een RI&E
In een RI&E omschrijft u gedetailleerd alle risico’s waaraan werknemers worden blootgesteld én de maatregelen die u neemt om deze risico’s te beperken. U kunt onmogelijk alle risico’s tegelijk aanpakken. Daarom krijgen sommige risico’s prioriteit en worden verwerkt in een plan van aanpak. Heeft u (succesvol) een risico aangepakt, dan moet u de RI&E – en daarmee ook het plan van aanpak – weer actualiseren. Dat kan eenvoudig met behulp van de Arbomeester.
#Arbomeester maakt de RI&E een stuk gemakkelijker
De Arbomeester bevat een aantal vragenlijsten over belangrijke arbothema’s zoals: veiligheid, gezondheid, binnenklimaat, BHV en agressie en geweld. Deze vragen vult u online in. Betrek daarbij ook de hulp van uw werknemers of collega’s. Zij hebben dagelijks met de risico’s te maken en weten wat er op de werkvloer speelt. Op basis van de uitkomsten maakt u vervolgens een plan van aanpak en een rapportage voor de arbodienst.
Waarom kiezen voor de Arbomeester?
- De Arbomeester is een erkend branche-instrument voor de uitvoering van de RI&E. Alle vragen zijn specifiek gericht op de praktijk in het basisonderwijs.
- Schoolbesturen met maximaal 25 medewerkers die gebruik maken van de Arbomeester, hoeven de RI&E niet te laten toetsen. De Arbomeester is namelijk erkend voor de toetsingsvrijstelling.
- Met de Arbomeester heeft u drie modules in één: de RI&E-module, de Quickscan en de Kindmodule. Met de Quickscan kan de psychosociale arbeidsbelasting (PSA) geïnventariseerd worden en met de Kindmodule brengt u de veiligheidsrisico’s voor uw leerlingen in kaart. Dit laatste valt buiten de werkingssfeer van de Arbowet, en dus ook buiten de RI&E, maar het is wel wenselijk om met deze aparte module de (sociale) veiligheid van de leerlingen toch te betrekken bij de RI&E.
- Tijdswinst door de directe koppeling met de Arbocatalogus PO. U hoeft niet te zoeken naar achtergrondinfo of zelf oplossingen te bedenken voor knelpunten uit de RI&E.
- Gebruik van de Arbomeester is gratis, net als deelname aan onze trainingen over arbo, Arbomeester en de RI&E.
Heeft u nog geen account?
Voor de bevoegdheden van werkgever (bovenschoolse medewerkers) heeft u net als bij Mijn Vf en Mijn Pf eHerkenning op niveau 3 (EH3) nodig. Een eHerkenningaccount regelt u zelf. Degene die eHerkenning voor uw organisatie beheert, moet vervolgens de juiste dienst (Arbomeester Werkgever) koppelen aan het account. Lees hier meer over het inloggen met eHerkenning.
Voor alle overige bevoegdheden neemt u contact op met de werkgever om u toegang te verlenen tot Arbomeester. Weet u niet wie deze rol heeft binnen uw organisatie, neem dan contact op met het Arbo Adviescentrum PO (088 – 837 30 30).
Informatie uit de Arbocatalogus PO direct bij de hand
De Arbomeester en de Arbocatalogus PO zijn direct aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dat u, met één muisklik, toegang heeft tot specifieke informatie over wetgeving, de cao PO en de normen vanuit de Arbowet. En niet alleen dat. Constateert u een risico vanuit de RI&E, klik dan op de Arbocatalogus PO-button en u krijgt suggesties voor mogelijke oplossingen. Dit bespaart u tijd bij het zoeken naar achtergrondinformatie en bij het bedenken van oplossingen.
Leer werken met de Arbomeester
Schrijf u in voor een van onze online trainingen:
- Aan de slag als preventiemedewerker
- Als eenpitter aan de slag met arbo
- De Arbomeester: hoe werkt dat?
- Uitvoering Plan van Aanpak RI&E
En bekijk ook onze handige instructiefilmpjes over het werken in Arbomeester. Van het aanmaken van een RI&E tot het registreren en inloggen als nieuwe gebruiker.