Terug naar de vraagstukken

#Arbo: hoe zorg ik voor goede arbeidsomstandigheden in mijn schoolorganisatie?

Arbobeleid ontwikkelen en implementeren in het primair onderwijs kan een uitdagende taak zijn. Op deze pagina vind je voorbeelden, trainingen en branche erkende tools om direct aan de slag te gaan met het arbobeleidplan binnen jouw schoolorganisatie. Of maak gebruik van onze arbodienstverlening, zonder extra kosten.

Deel deze pagina:

Preventiemedewerkers in gele hesjes inspecteren het speeltoestel op het schoolplein

#Waar begin je met arbobeleid?

De eerste stappen zetten met arbobeleid in het PO kan overweldigend lijken. Er komt veel bij kijken en er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden. Met een gestructureerde aanpak d.m.v. de 5-W-methode maak je het behapbaar en zorg je voor een stevig fundament voor je arbobeleid. Het arbobeleid is een cyclisch proces waarin je via plan, do, check en act (PDCA-cyclus) het eigen beleid opstelt, evalueert en blijft verbeteren.

Lees hier meer informatie over het belang, de wettelijke verplichtingen, doelen, onderdelen en verantwoordelijkheden van het arbobeleid in het primair onderwijs.

#Handige tools voor arbozaken op school

Om arbobeleid effectief vorm te geven en uit te voeren, zijn de juiste tools onmisbaar. We hebben verschillende instrumenten ontwikkeld die specifiek zijn afgestemd op de onderwijssector. Deze tools helpen je bij zowel de ontwikkeling als de implementatie van je arbobeleid.

#Ger Smeets, Adviseur VfPf

“Het uitvoeren van de RI&E en Quickscan lijkt een taaie klus en is
niet voor iedereen de favoriete bezigheid. Tip: begin gewoon ‘ergens’.
De ervaring leert dat het, als je er eenmaal mee aan de slag bent,
heel duidelijk wordt hoeveel winst het de organisatie oplevert.” 

#Arbocatalogus PO: oplossingen voor veilig en gezond werken op scholen

De Arbocatalogus PO staat boordevol informatie over de Arbowet, praktische oplossingen én praktijkvoorbeelden op het gebied van veilig en gezond werken in het primair onderwijs. Handig en informatief voor preventiemedewerkers en arbocoördinatoren. Wist je dat de Arbocatalogus PO direct verbonden is met de Arbomeester, het branche erkende instrument voor het maken van een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)? Hierdoor kunt u oplossingsrichtingen uit de Arbocatalogus direct koppelen aan de risico’s die naar voren komen uit uw RI&E. Deze oplossingen zijn goedgekeurd door de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA).

#Arbomeester: Dé arbotool voor het primair onderwijs

Ideaal voor preventiemedewerkers, arbocoördinatoren en ander personeel met arbotaken. Met behulp van de Arbomeester zorg je ervoor dat jouw school een veilige en gezonde omgeving is en blijft, zowel voor medewerkers als voor leerlingen. Een groot voordeel van de Arbomeester is dat er directe koppelingen zijn gemaakt met de Arbocatalogus PO. Met één muisklik heb je hierdoor toegang tot informatie over wetgeving, de cao en de normen vanuit de Arbowet. Binnen de Arbomeester is ook het wettelijk verplichte tweejaarlijkse onderzoek naar de psychosociale arbeidsbelasting (PSA) van jouw medewerkers opgenomen: de Quickscan. Hierin onderzoek je hoe het ervoor staat met alle factoren die te maken hebben met het welbevinden van jouw medewerkers op school.

Waarom arbomeester?

  • Een gebruiksvriendelijke online omgeving die je stap voor stap door het RI&E-proces leidt
  • Automatische generatie van een plan van aanpak met aandachtspunten
  • Directe koppeling met de Arbocatalogus PO voor praktische oplossingen
  • Op ieder moment inzicht in de stand van zaken op al je aangesloten scholen
  • Optimale ondersteuning voor preventiemedewerkers

Zo blijf je betrokken en kun je snel anticiperen op knelpunten die dringend aandacht vragen.

#VfPf – jouw partner in arbobeleid

Je staat er niet alleen voor bij het ontwikkelen en uitvoeren van arbobeleid. VfPf biedt verschillende vormen van ondersteuning, toegespitst op jouw specifieke schoolsituatie en behoeften. Je hoeft daarvoor niet extra te betalen, want dat is onderdeel van de premie die je aan VfPf betaalt. Onze experts hebben ruime ervaring in het primair onderwijs en kennen de uitdagingen waar je voor staat. Wij snappen dat arbobeleid niet op zichzelf staat, maar altijd samenhangt met thema's als verzuim en duurzame inzetbaarheid.

#Direct aan de slag met jouw arbobeleid

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je concrete stappen zetten met je arbobeleid? De experts van onze regioteams staan klaar om je te helpen bij het zetten van de volgende stap. Of het nu gaat om het opstarten van nieuw arbobeleid of het verbeteren van bestaand beleid, samen maken we het verschil in het primair onderwijs.

Laat jouw hulpvraag achter en wij nemen contact met jou op!

#Zelf aan de slag: voorbeeld plannen

Ben je al even onderweg? Bekijk dan onze voorbeeldplannen voor arbobeleid.

#Advies nodig?

Voor vragen over RI&E, de Arbocatalogus PO, arbowetgeving, binnenklimaat en BHV kun je terecht bij het Arbo Adviescentrum PO. Wil jij graag meer ondersteuning, bijvoorbeeld bij het opstellen van een arbobeleidsplan en het organiseren van een goed arbobeleid binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met jouw regioteam.

Contact met Arbo Adviescentrum POContact met Arbo Adviescentrum PO

#Inspirerende praktijkverhalen: good practices

Benieuwd hoe andere schoolorganisatie arbozaken aanpakken? Laat u inspireren door het verhaal van Stichting OPOZ, een groot bestuur waar preventiemedewerkers hun krachten bundelen voor de uitvoering van de RI&E en het schoolveiligheidsplan.

#Praktische trainingen om aan de slag te gaan met je arbobeleid

Naast de ondersteuning die onze regioteams en tools bieden, verzorgen wij online inspiratiesessies, workshops en in-company trainingen op het gebied van arbo. Deze zijn bijvoorbeeld heel handig voor preventiemedewerkers. 

De trainingen zijn gratis. Je kunt online deelnemen aan deze trainingen of VfPf kan deze op locatie voor jouw organisatie verzorgen. Bekijk onze online trainingen en schrijf je in.  

#Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Verwacht elke maand in je mailbox: praktische tips, info en advies op het gebied van arbo, verzuim, re-integratie, wetgeving en personeelsbeleid in het PO. 

Aanmelden nieuwsbriefAanmelden nieuwsbrief
Print deze pagina