#VfPf focust op: De Week van Verzuim
Van 23 t/m 27 september richten we de blik op het thema verzuim. Elke school heeft te maken met verzuim en de impact daarvan. Het is vervelend voor werkgever en werknemer(s). Het verhoogt de werkdruk en beïnvloedt de kwaliteit van het onderwijs. Zeker bij personeelstekorten, als het moeilijk is om vervanging te vinden. Grip krijgen op verzuim is dus heel belangrijk, maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor een duidelijk beleid en aanpak op verzuim? Zodat het verzuim in je organisatie lager wordt.
Deel deze pagina:
#Inspiratie en informatie
In De Week van Verzuim informeren en inspireren we werkgevers en leidinggevenden in het primair onderwijs over de manieren waarop je verzuim kunt verlagen. We geven uitleg over onze advisering en de begeleiding die we bieden en geven tijdens een vragenuur de mogelijkheid om casuïstiek te bespreken. Hoogleraar Gabriel Anthonio verzorgt een interessante masterclass en Annemieke Boxma weet te inspireren met de werkwijze van TIGRA om medewerkers vitaal te houden.
#Voor wie?
De online sessies tijdens onze focusweek zijn speciaal bedoeld voor schoolleiders, HR-medewerkers en bestuurders in het primair onderwijs.
#Programma De Week van Verzuim
Ma 23 sept 14.30 – 15.30 uur: Leiderschap en verzuim - masterclass Gabriël Anthonio
Masterclass door Gabriël Anthonio (Galan Group en RUG)
Wat hebben persoonlijk leiderschap en verzuim met elkaar te maken? Meer dan je in eerste instantie zou denken! In de dynamische wereld van vandaag zijn er talloze uitdagingen op het gebied van verzuim. Eén van de bouwstenen die het verzuim beïnvloedt, is leiderschap.
Zoals hoogleraar en zorgbestuurder prof. dr. Gabriël Anthonio zegt: ‘Wanneer je stilstaat bij persoonlijk leiderschap kun je op een andere manier, zelf en met anderen, weer in beweging komen.’ En dat is essentieel voor een gezonde organisatie. Organisaties die investeren in het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap bij hun werknemers plukken niet alleen de vruchten op het gebied van gezondheid en welzijn maar creëren ook een veerkrachtige en wendbare werkomgeving.
Wil je als bestuurder, schoolleider of HR-medewerker zelf aan de slag met persoonlijk leiderschap in relatie tot verzuim? Laat je dan inspireren door deze masterclass.
Benieuwd naar hoe hij dit aanvliegt in zijn masterclasses? Bekijk dan in deze video alvast zijn uiteenzetting over de belangrijkste basiselementen van verbindend leiderschap.
Gabriël Anthonio zet zich in als strategisch adviseur en begeleider van bestuurders en leidinggevenden. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Sociologie bij de Rijksuniversiteit Groningen (Galan Groep – G. Anthonio).
Di 24 sept 14.30 – 15.30 uur: Grip op verzuim
Informatiesessie door adviseurs van VfPf
Elke werkgever heeft te maken met verzuim. Iedereen is wel eens ziek, daar is niets aan te doen. Waar je wel invloed op hebt, is de hoogte en de duur van het verzuim. En op de aandacht die er binnen de organisatie is voor vitaliteit. In het primair onderwijs is er naast een hoog verzuim ook een tekort aan personeel. Grip op ziekteverzuim is dus des te belangrijker. Maar hoe gaat je hier effectief mee aan de slag en waar begint u?
In deze sessie nemen wij u mee in een bewezen aanpak voor het verminderen van verzuim.
#Mogelijkheden benutten
Er zijn veel verschillende zaken die kunnen bijdragen aan verzuimreductie. Dingen die zowel een werkgever als een werknemer kan doen. Dat kunnen activiteiten zijn die het ontstaan van het verzuim voorkomen. Of die te maken hebben met het opstellen van beleid en een goede uitvoering daarvan. Of denk aan de monitoring en begeleiding tijdens verzuim, daar valt wellicht ook nog van alles te verbeteren. Hoe benut je de mogelijkheden die er ondanks ziekte van een medewerker nog wel zijn? Zodat deze korter afwezig is.
#Aan welke knoppen draaien
Als werkgever kun je draaien aan een combinatie van meerdere knoppen die tot minder en korter verzuim leiden. Daarnaast moet je natuurlijk zorgen voor een goede basis, de randvoorwaarden binnen uw organisatie. Heeft u voldoende inzicht daarin?
Onze adviseurs kunnen u helpen bepalen waar de mogelijkheden en oplossingen liggen en hoe u aan welke knoppen kunt draaien. Wat de best passende oplossing is hangt af van de situatie en die is per schoolorganisatie verschillend.
#Wat komt aan bod in deze sessie?
- De bouwstenen waaruit verzuimmanagement bestaat
- Hoe onze begeleiding voor de aanpak van verzuimvermindering eruit ziet
- Inzicht in data en trends van uw schoolbestuur
- Wat het voor u oplevert
Wo 25 sept 14.30 – 15.30 uur: Visie op verzuim en handreiking voor verzuimbeleid
Informatiesessie door adviseurs van VfPf
In het primair onderwijs is verzuim een grote uitdaging. De manier waarop we ermee omgaan kan het verschil maken. En voor een sector die naast hoog verzuim kampt met een personeelstekort, is het cruciaal om hier grip op te krijgen. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je voor een duidelijk beleid en gerichte aanpak op verzuim?
Een van de bouwstenen van de verzuimcultuur in een organisatie is de visie. Wanneer er een heldere visie beschreven is en er een keuze gemaakt wordt voor een verzuimmodel, zijn de taken, rollen en verantwoordelijkheden van de schoolleider, medewerker en bedrijfsarts in het verzuimproces voor iedereen duidelijk.
In deze sessie lichten we verschillende verzuimmodellen toe en vertellen we hoe VfPf kan helpen om een heldere verzuimvisie te formuleren en te implementeren binnen schoolbesturen. Allemaal met natuurlijk als doel om het verzuim te verlagen!
Do 26 sept 14.30 – 15.30 uur: Verzuimaanpak en anonieme casuïstiek
Vragenuurtje met adviseurs van VfPf
Merk je dat het verzuim in je organisatie stijgt, bijvoorbeeld dat meer medewerkers zich vaker ziekmelden? Heb je een medewerker die lang ziek is en wil je checken of je de juiste dingen doet? Heb je vragen over verzuim en hoe je dit effectief kunt aanpakken?
Sluit je dan aan bij ons online vragenuur!
Tijdens dit informele uurtje kun je al je vragen stellen en ervaringen delen met collega’s. Of het nu gaat om verzuimbeleid, preventie of praktische tips, wij staan voor je klaar!
Vr 27 sept 10.00 – 11.00 uur: Verzuimaanpak bij fysieke of post-covid klachten
Inspiratiesessie door Annemieke Boxma (adviseur Arbeid en Gezondheid en psychosomatisch fysiotherapeut, TIGRA)
Hoe kun je een verzuimende werknemer met fysieke klachten helpen om toch weer (gedeeltelijk) aan het werk te gaan?
Fysieke klachten hoeven niet altijd te betekenen dat iemand niet inzetbaar is. Met name post-covidklachten zijn tegenwoordig een goed voorbeeld. De vragen waar het om draait zijn: wat heeft iemand nodig, wat is er mogelijk?
De verantwoordelijkheid voor een groep van 30 leerlingen, administratie met een harde deadline en allerlei activiteiten die ‘eromheen’ georganiseerd moeten worden ….. als je in het PO werkt heb je te maken met piekbelasting en, in verhouding, veel vakanties. Daarmee lijkt het een kwestie van hollen of stilstaan. Dat is niet helpend als je met fysieke klachten je werk weer probeert op te pakken. Gedoseerd opbouwen is dan ook een beste puzzel.
Waar moet je rekening mee houden? Welke puzzelstukken zijn er? Hoe kun je je werknemer begeleiden zonder dat deze de eigen regie verliest? En hoe zorg je ervoor dat hij/zij zich gesteund voelt?
In deze inspiratiesessie geven we je inzicht in hoe je jouw werknemer ondersteunt bij werkhervatting mèt fysieke of post-covid klachten.
Annemieke Boxma is adviseur Arbeid en Gezondheid en psychosomatisch fysiotherapeut. Ze werkt voor TIGRA, een dienstverlener op het gebied van inzetbaarheid, preventie en verzuim.
#Wat willen we bieden met deze sessies?
- Inspiratie om je verzuimbeleid te verbeteren
- Vertellen over wat de experts van VfPf voor je kunnen betekenen
- Kennis met je delen over wat werkt
#Podcast PO-praat afl. 8: Inzet Generatiepact voorkomt verzuim
In deze aflevering van PO praat, gaat VfPf adviseur Eelke Solle in gesprek met Gert Broekhuizen, P&O adviseur bij Stichting Voila, waar ze te kampen hadden met een erg hoog verzuim onder oudere medewerkers. Zij vonden een oplossing in het Generatiepact.
Een aflevering boordevol tips, sprekende voorbeelden en duidelijke uitleg. Je hoort het allemaal in PO praat!
Luister nu via:
Spotify
Apple Podcast
Google Podcast
Luister hier naar alle vorige afleveringen van PO praat, dé podcast voor het primair onderwijs. Met relevante HR-vraagstukken en actuele thema's uit het onderwijsveld.