Terug naar Actueel

#"Laten we samen bekijken wat er wél kan”

Artikel

Met hoge ziekteverzuimcijfers in het onderwijs is het duurzaam terugdringen hiervan van cruciaal belang. Vervangingsfonds/Participatiefonds (VfPf) helpt scholen bij het beheersbaar houden van ziekteverzuim. De Peter Petersenschool in Haren en ‘t Vlot in Hoogezand, twee jenaplanscholen, realiseerden zo een flinke verzuimdaling.

Deel deze pagina:

Tamara Baron en Tom Verbeek van bovenaf te zien in een schoolomgeving
Tamara Baron en Tom Verbeek

#Nieuwe kijk op verzuim

Directeur-bestuurders Tamara Baron en Tom Verbeek staan samen aan het roer van de Peter Petersenschool en ’t Vlot. Ze hadden voorheen dagelijks te maken met verzuim. Tamara: “Een jaar of zeven geleden was het ziekteverzuimcijfer boven de tien procent. Op de werkvloer heerste het idee: Neem je tijd om te herstellen, ziek vooral goed uit. In plaats van: Laten we samen kijken wat je nog of al kunt doen.”

Dat betekende een kantelpunt voor de twee directeur-bestuurders, vertelt Tamara. Adviseur Eelke Solle van regioteam Noord-Oost van VfPf zette hen op het goede spoor. “Natuurlijk willen we mensen niet meer druk opleggen. Maar we willen ook niet doorslaan in voorzichtigheid. Daarom kijken we voortaan naar wat iemand nog wél kan, of naar wat iemand nodig heeft om wél te kunnen blijven werken. En ondersteunen we gericht.”

#Visie op verzuim

Tamara en Tom richtten de werkgroep ‘gezond gedrag’ op. Met een afvaardiging van de school – bestuur, leerkrachten, MR – keken ze naar hun visie op het verzuimbeleid. Een aangescherpt inval- en vervangingsprotocol met te nemen stappen bij ziekmelding volgde. Tamara: “Voortaan melden collega’s zich bijvoorbeeld telefonisch ziek in plaats van via WhatsApp. Zo hebben we persoonlijker contact en maken we direct samen vervolgafspraken.”

Tom vertelt dat de school ook al eens een auto huurde voor een collega die met haar gebroken been anders niet zelf naar werk kon komen. “Er was alleen een fysiek probleem, op school kon ze haar werk prima uitvoeren. De kosten wogen niet op tegen hoe waardevol het was dat zij aan het werk bleef en wat dat voor de school opleverde.” 

#Cultuurverandering

Ook thema’s als duurzame inzetbaarheid, werkdruk, vergadercultuur, arbodienst en scholing passeerden de revue. “We wilden een cultuurverandering”, zegt Tamara. “Als bestuur hadden wij geen contact met onze arbodienst en we wisten niet wie de bedrijfsarts was. Nu maken we juist samen plannen. Daarnaast zaten we al snel een paar keer per week aan de vergadertafel. Dat brachten we terug tot een half uur per twee weken, facultatief. En onderwijsinhoudelijke gesprekken zijn nu veelal overdag. Dat alles draagt bij aan verminderde werkdruk en verbeterde inzetbaarheid van onze mensen.”

#Meer werkplezier

Tom vult aan: “We vroegen collega’s waar ze energie van krijgen en goed in zijn. En we zetten meer in op scholing en nieuw lesmateriaal. Ook ondersteunen we leerkrachten met onderwijsassistenten en vakleerkrachten en maakten we de groepen substantieel kleiner. Leerkrachten voelen zich hierdoor capabeler, hebben meer grip op hun werk en ervaren meer werkplezier. We hebben meer contact; mensen voelen zich daardoor gezien en gehoord. Die intensieve vorm van samenwerking versterkt onze teams.” Tamara: “En we stimuleren gezond gedrag. We vergrootten het budget voor het fietsplan, zodat collega’s de auto kunnen laten staan. Daarnaast vieren we regelmatig onze successen en laten we wekelijks vers fruit bezorgen.”

#Bewustwording

De verzuimcijfers van de Peter Petersenschool en ‘t Vlot daalden naar 0,8 procent. Tamara en Tom zijn trots. Zeker omdat ze vooraf geen idee hadden dat zij zélf invloed konden uitoefenen op verzuim. Een tip voor andere scholen? Tom: “Gewoon doen. Houd geen ellenlange vergaderingen om beleidsstukken te maken, maar blijf flexibel. Als onderwijsorganisaties individuele scholen de ruimte geven te vernieuwen én door te pakken, ontstaan positieve dingen.”

#Meer weten over ziekteverzuim in het PO?

Kom op verzuim in het onderwijs alles te weten over het onderwerp, van praktische informatie als cijfers en uitleg tot inspirerende praktijkverhalen en handige downloads. 

Tags:Verzuim
Print deze pagina