#Onderzoeksrapport best practices verzuim
Met een gemiddeld ziekteverzuim van 5,9% (bron: verzuimonderzoek DUO 2018) is het verzuim in het PO hoog in vergelijking met andere sectoren. Maar dat is niet over de hele linie het geval. Er zijn ook scholen waar sprake is van een structureel laag of continu dalend verzuim. Hoe komt dat? Welke aspecten spelen hierbij een rol? VfPf gaf onderzoeksbureau Regioplan opdracht dit voor de sector te onderzoeken.
Deel deze pagina:
#Inzicht in aspecten die laag verzuim beïnvloeden
Vooropgesteld: hoog verzuim hangt deels samen met pech, laag verzuim deels met geluk. Maar wat de laag-verzuim scholen in ieder geval met elkaar gemeen hebben is een combinatie van factoren: hoe de directeur invulling geeft aan zijn/haar functie, de werkgemeenschap die men samen vormt, het bieden van een duidelijke structuur en communicatie, een cultuur waar mensen zich kwetsbaar durven opstellen. Ook praktische mogelijkheden voor een prettig werkklimaat en het faciliteren van kwalitatief goed onderwijs horen daarbij. “Heb het goed met elkaar en werk daar samen aan” vat beleidsonderzoeker en medeauteur van het rapport Vera Haanstra bondig samen.
Lees hier meer over de opzet van het onderzoek en de resultaten...
Onderzoeksrapport Schoolvoorbeelden - Best practices aanpak verzuim. Vera Haanstra en Bjørn Dekker © 2020 Regioplan, in opdracht van het Vervangingsfonds
#Over ziekteverzuim in het onderwijs
Meer lezen over ziekteverzuim naar aanleiding van dit artikel? Kom alles te weten over verzuim in het onderwijs, van praktische informatie als cijfers en uitleg tot inspirerende praktijkverhalen en handige downloads.