#Inspirerende voorbeelden invulling Banenafspraak
Als je de kinderen van groep één tot drie vraagt wie de baas van de school is, zullen ze ‘meneer Frans’ zeggen, de conciërge. En onderwijsassistente Pim betekent echt iets voor bijzondere kinderen doordat zij hen beter begrijpt en de tijd neemt om ze te begeleiden…
Deel deze pagina:
Volgens de Wet banenafspraak (2015) moeten werkgevers extra banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Directeur Angela Maas van basisschool en kinderopvang De Hoge Waai in Raamsdonk en directeur Bas Razenberg van Mytylschool Gabriël in Den Bosch delen hun inspirerende voorbeelden. Beiden benadrukken dat inclusie op de werkvloer medewerkers oplevert met onschatbare waarde voor de school.
De Hoge Waai in Raamsdonk heeft twee medewerkers met een participatiebaan. Een conciërge die zowel de kinderen als de collega’s ondersteunt met kleine maar belangrijke taken, en een onderwijsassistente die zich richt op de jongste leerlingen en kinderen met extra zorgbehoeften. Beide medewerkers dragen bij aan een inclusieve en warme schoolomgeving. Angela vertelt: “Hun werk gaat verder dan formele taken; ze brengen persoonlijke aandacht en ondersteuning. Dat is van onschatbare waarde voor zowel de leerlingen als het personeel.”
Op Mytylschool Gabriël in Den Bosch, een school voor leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking, zijn werk- en leerplekken gecreëerd binnen de school zelf. Deze aanpak biedt een win-winsituatie: de leerlingen ontwikkelen praktische vaardigheden en bereiden zich voor op hun toekomst, terwijl ze tegelijkertijd de school ondersteunen. De leerlingen voeren verschillende taken uit, zoals het ophalen van oud papier, het rondbrengen van koffie en thee, en het uitvoeren van technische klusjes. Bas: “Deze werkervaringen helpen hen om zelfvertrouwen op te bouwen en hun kansen op de arbeidsmarkt te ontdekken en verbeteren.”
#Duurzame inzetbaarheid
De betrokken scholen benadrukken het belang van goede begeleiding van medewerkers en leerlingen met een arbeidsbeperking. En ook het aanpassen van taken is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze succesvol kunnen functioneren. Angela vertelt: “Elk jaar overleggen we over hoe het gaat. En of taken nog passend zijn of er juist iets moet veranderen. Daarnaast werken mensen met een participatiebaan vaak niet tot hun 67e. Daarom is het goed om regelmatig met elkaar te bespreken welke aanpassingen nodig zijn om het werk duurzaam en haalbaar te houden.” Bas en Angela onderstrepen dat het bieden van kansen aan mensen met een beperking niet alleen een morele plicht is, maar ook veel voordelen biedt voor de organisatie. Het geeft de mensen met een participatiebaan eigenwaarde en het maakt de andere collega’s trots dat ze bij een organisatie werken die inclusiviteit belangrijk vindt.
#Inclusiviteit in de praktijk
Angela zegt: “Als we inclusief willen zijn, is het belangrijk dat we daar allemaal voor openstaan. We willen alle kinderen, ook kinderen met zorgen, voorbereiden op een plek in de maatschappij. Daarom moeten we banen creëren en onze verantwoordelijkheid nemen. Medewerkers met een participatiebaan maken echt een verschil in de school. Ze doen vaak kleine dingen, zoals extra tijd maken voor een kind of een kopje thee zetten voor de leerkracht, die een groot effect hebben.” Bas sluit af met een advies voor andere scholen en toekomstige werkgevers: “Niet blijven nadenken, maar vooral doen. Laat je verrassen door wat deze krachten allemaal te bieden hebben.”
#Landelijke ontwikkelingen rondom de banenafspraak
Nieuw: samenwerkingsspel ‘Samen op school’
Wil jij samen met je team het gesprek voeren over diversiteit en inclusie en de bewustwording rondom het thema vergroten? Met het samenwerkingsspel ‘Samen op school’ van het Arbeidsmarktplatform PO ga je op een laagdrempelige manier aan de slag met het thema en maak je spelenderwijs ervaringen, meningen en uitdagingen rondom diversiteit en inclusie bespreekbaar. Wij mochten bij VfPf een pilot-versie spelen en waren heel enthousiast. Een aanrader om in te zetten bij stap 2 (“bewustwording”) van de Routekaart Banenafspraak PO.
Politieke ontwikkelingen
Het wetsvoorstel voor vereenvoudiging van de banenafspraak is op woensdag 5 februari besproken in de Tweede Kamer. Nobel, staatssecretaris Participatie en Integratie, sprak met de Kamer over maatregelen om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. “De afgelopen jaren zijn er met de banenafspraak mooie resultaten gehaald, maar laat ik ook volstrekt helder zijn: het is onvoldoende.” Lees het hele artikel op de website van de PO Raad.
Op dinsdag 11 februari is het wetsvoorstel in de Tweede Kamer aangenomen. Het wordt nu voorgelegd aan de Eerste Kamer. Daarna wordt het moment bepaald waarop de vereenvoudiging banenafspraak in werking treedt.
#Aan de slag met invulling van de banenafspraak?
Om onderwijswerkgevers in het PO te informeren, inspireren en wegwijs te maken in alle informatie die nodig is om invulling (te gaan) geven aan de banenafspraak, is de Routekaart banenafspraak primair onderwijs met een handige checklist ontwikkeld.