#Hoe vind ik geschikt personeel?
Het lerarentekort in het PO is een groot probleem. Er zijn minder nieuwe leraren bijgekomen en er zullen de komende jaren veel leraren met pensioen gaan. Zowel voor fulltimebanen als voor tijdelijke functies ter vervanging van zieke of zwangere leerkrachten is het steeds moeilijker om personeel te vinden. Het probleem is overigens niet op alle scholen even groot en ook niet in elke regio.
Deel deze pagina:
#Uw Regioteam kan u helpen
U staat er niet alleen voor. Het Participatiefonds ondersteunt u graag bij het vinden van geschikt personeel. Als sparringpartner én met concrete initiatieven. Ons Team Loopbaanadvies is goed op de hoogte van het aanbod van werkzoekenden in uw regio en kan u helpen bij directe bemiddeling, een re-integratietraject op maat of het wegnemen van drempels. Neem contact op met uw regioteam om de mogelijkheden te bespreken.
Ter inspiratie: in de regio Limburg is een bijzonder project gestart om een antwoord te geven op het lerarentekort. Samen met het UWV werken verschillende basisscholen samen aan een opleidingsinitiatief. Met als doel hoogopgeleide mensen die tijdelijk in de WW zitten om te scholen tot leerkracht. Hoe? Met gerichte begeleiding in het dagelijks werk, een talent gerichte benadering en een maatwerk pabo opleiding. Beluister hier de tjipcast.
#Zoekt u iemand voor een tijdelijke of vaste aanstelling?
Stap 1: Opnieuw aannemen van ex-personeel of andere werkzoekenden
In bepaalde regio's zijn er mensen die vanuit het PO in een werkloosheidsuitkering zitten. Na de begeleiding van onze loopbaanadviseurs zijn zij weer helemaal klaar om aan de slag te gaan. Met het vangnet van de vrijstellingsregeling loopt u bovendien geen risico op extra kosten.
Stap 2: Directe bemiddeling, een re-integratietraject op maat, het wegnemen van drempels of een proefplaatsing
De loopbaanadviseurs van Pf en uw regioteam zijn goed op de hoogte van het aanbod van werkzoekenden in uw regio. Zij kunnen u helpen bij directe bemiddeling, een re-integratietraject op maat of het wegnemen van drempels.
U kunt ook bij uw regioteam terecht als u gebruik wilt maken van een proefplaatsing.
Tip: aan het inschakelen van uw regioteam zijn geen extra kosten verbonden, ook niet als u eigenrisicodrager bent!
Stap 3: Gebruik de Onderwijsvacaturebank
Op de Onderwijsvacaturebank van het Participatiefonds kunt u uw vacature(s) plaatsen en zelf zoeken naar kandidaten in uw regio. De Onderwijsvacaturebank brengt werkgevers en werkzoekenden bij elkaar. Op basis van verschillende criteria kunnen werkgever en werkzoekende op zoek naar de beste match.
Stap 4: Inventariseer interne doorstroomwensen
Zijn er medewerkers binnen uw schoolorganisatie die gebaat zijn bij het doorgroeien of doorstromen naar de functie waarvoor u een vacature heeft?
Interne doorstroom is één van de mogelijkheden om uw medewerkers met plezier aan het werk te krijgen en te houden. Uit ambitie-overwegingen bijvoorbeeld, of omdat een andere functie beter bij iemands huidige levensfase of levenssituatie past. U zorgt er tegelijk voor dat de kennis van uw medewerkers behouden blijft voor uw organisatie. Het loont dan ook de moeite om de doorstroomwensen van uw medewerkers in kaart te brengen. Praat er eens over met uw regiocoördinator.
Tip: Subsidieregeling voor onderwijsassistenten die de lerarenopleiding gaan volgen
U kunt als schoolbestuur subsidie aanvragen voor onderwijsassistenten die starten met de lerarenopleiding basisonderwijs (pabo). Dit is een van de maatregelen van de Rijksoverheid om het lerarentekort aan te pakken.
Stap 5: Stille reserves, zij-instromers en leraren in opleiding
Hulp bij het vinden van geschikte kandidaten
De regioteams van het Participatiefonds kunnen u ondersteunen bij het vinden van inzetbare re-integratiekandidaten. Deze kandidaten zijn door de loopbaanadviseurs van het Participatieteam begeleid op het gebied van kennis, ambitie, houding en kunde en zijn klaar om weer aan het werk te gaan.
Stille reserves
Voor het aantrekken van de ‘stille reserve’- mensen die wel een onderwijsbevoegdheid hebben, maar niet (meer) in het onderwijs werken– zijn aantrekkelijke regelingen beschikbaar:
- Vrijstelling instroomtoets bij aannemen uitkeringsgerechtigden
Het Participatiefonds neemt een eventueel financieel risico van u over als u als schoolbestuurder uitkeringsgerechtigd personeel uit het primair onderwijs aanneemt. Lees hier hoe dit werkt en wat de voorwaarden zijn - Subsidieregeling voor herintreders van het ministerie van OC&W
U kunt als schoolbestuur subsidie aanvragen als tegemoetkoming in de kosten voor ondersteuning en begeleiding van leraren die terug willen keren in het primair onderwijs
Zij-instromers
- Subsidie voor zij-instromers
U kunt iemand aanstellen en in staat stellen om via het zij-instroomtraject binnen 2 jaar zijn bevoegdheid te halen. U kunt hiervoor een bijdrage in de kosten aanvragen.
Ook heeft de overheid de mogelijkheden voor zij-instroom voor studenten met een achtergrond in het hoger onderwijs aan een (verkorte) deeltijd pabo verruimd. Zij mogen na het behalen van een aantal mijlpalen tijdens hun studie voor de klas staan.
#Zoekt u een tijdelijke vervanger?
Uitgangspunt
Het uitgangspunt is dat de vervanging het bevoegd gezag extra geld kost. Het Vervangingsfonds vergoedt, de school zorgt zelf voor vervanging.
Let op: een leerkracht kan worden vervangen door elk ander personeelslid, mits deze beschikt over de lesbevoegdheid als bedoeld in artikel 3 van de Wet op het primair onderwijs dan wel de Wet op de expertisecentra.
Vervangingspool
In de vervangingspool geplaatst personeel kan vervangingen invullen bij afwezigheidsgronden zoals genoemd in het Reglement Vervangingsfonds.
Nieuwe vervangingspool starten per 1 januari
Wilt u een nieuwe vervangingspool starten per 1 januari? Download dan hier het aanvraagformulier. U heeft dan tot 31 oktober 2020 de tijd u schriftelijk aan te melden.
U kunt een vervangingspool met een omvang van 4% van de formatie (vereiste inzet is dan 98%) instellen of een vervangingspool met een omvang van 6% van de formatie (vereiste inzet is dan 100%). Bij uw aanmelding geeft u aan voor welke maximale omvang u kiest.
Regionale Transfer Centra
In enkele krimpregio’s hebben schoolbesturen de handen ineengeslagen om een oplossing voor boventalligheid van leerkrachten te vinden. Deze zogeheten regionale transfercentra (RTC’s) zijn ondersteund vanuit het sectorplan PO (2014 – 2016). Veel van deze RTC’s hebben een gezamenlijke oplossing voor vervanging, tijdelijke contracten en WWZ gevonden. Lees hier meer over de RTC's.
Tijdelijke uitbreiding / verlenging van uren
U zou collega’s kunnen vragen in te springen. Bijvoorbeeld door parttimers te vragen gedurende een periode extra te werken of door leraren die met pensioen gaan te vragen langer te blijven.
ZZP’er
Vervanging van een leerkracht door zzp’ers wordt niet door het Vervangingsfonds bekostigd.
Vervanging via uitzend- of payrollbureau
In principe gelden dezelfde voorwaarden als bij gewone vervanging. Een aanvullende voorwaarde is dat het uitzend- of payrollbureau een SNA-keurmerk heeft.
#Wanneer krijgt u de kosten van een vervanger vergoed door het Vf?
Door wie mag ik een afwezige vervangen om in aanmerking te komen voor vergoeding door het Vervangingsfonds? Dat lijkt een eenvoudige vraag, maar in de praktijk is het antwoord niet altijd even snel gevonden. Een vervanger moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen:
Voorwaarden waarin altijd moet worden voldaan:
- De vervanging vindt plaats binnen de periode van afwezigheid
- De declaratie is ingediend binnen 3 maanden en 5 werkdagen na afloop van de maand waarin de vervanging heeft plaatsgevonden
- De jaarlijkse compliance-verklaring van het bevoegd gezag is tijdig (uiterlijk 31 januari van het lopende jaar) ontvangen door het Vervangingsfonds
- De in Mijn Vf eventuele opgevraagde informatie (cases) is binnen 8 weken aangeleverd
Aanvullende voorwaarden voor uitzendkrachten en payrollers
- Voor uitzendkrachten en payrollers geldt een aanvullende voorwaarde (nl. dat het bureau een SNA keurmerk heeft).
- De vervanging vindt plaats binnen de periode van afwezigheid
- De declaratie is ingediend binnen 3 maanden en 5 werkdagen na afloop van de maand waarin de vervanging heeft plaatsgevonden
- De jaarlijkse compliance-verklaring van het bevoegd gezag is tijdig (uiterlijk 31 januari van het lopende jaar) ontvangen door het Vervangingsfonds
- De in Mijn Vf eventuele opgevraagde informatie (cases) is binnen 8 weken aangeleverd
- Voor uitzendkrachten en payrollers geldt een aanvullende voorwaarde (nl. dat het bureau een SNA keurmerk heeft).
#Tool Quick View
Met de tool Quick View kunt u door het beantwoorden van een paar vragen eenvoudig nagaan of uw vervanging declarabel is. Lees na het openen van de Quick View goed de eerste pagina door. En let op dat u niet scrolt in het document! Gebruik alleen de antwoordknoppen of de knoppen ‘Vorige stap’ en ‘Home’ rechts onderaan.
#Heeft u een vacature?
Meld deze bij ons aan via uw regioteam. Onze loopbaanadviseurs zijn goed op de hoogte van het personeelsaanbod in uw regio en kunnen helpen met het invullen van uw vacature.
#Tip: denk ook eens aan een werkervaringsplaats!
Een werkervaringsplaats (stage) voor herstartende leerkrachten biedt schoolorganisaties de mogelijkheid om tijdelijk extra handen in de klas te regelen – zonder loonkosten en zonder contractuele verplichtingen. Het geeft gemotiveerde en gekwalificeerde herstarters de gelegenheid om opnieuw ervaring op te doen in het vakgebied en is een mooie opstap naar betaald werk, bij u of bij een andere schoolorganisatie. Bovendien draagt u op deze manier uw steentje bij aan de aanpak van het lerarentekort in de regio. Lees hier verder.