#Hoe maak ik bezwaar tegen een beslissing van Vf of Pf?
Bent u het niet eens met de beslissing van het Vervangingsfonds of het Participatiefonds? Bijvoorbeeld omdat uw verzoek voor vergoeding van kosten is afgewezen of niet in behandeling wordt genomen? Dan kunt u bezwaar maken.
Deel deze pagina:
#Procedure
De beschikking op uw verzoek tot vergoeding
U ontvangt van ons bericht met het besluit dat we genomen hebben: uw verzoek wordt toegewezen of afgewezen. Dit heet de beschikking.
- Op uw declaratieverzoek aan het Vervangingsfonds ziet u na de maandverwerking in het portaal Mijn Vf of deze is goed- of afgekeurd, of dat u aanvullende informatie moet aanleveren. We sturen een servicebericht via e-mail zodra de maandverwerking is afgerond.
- Op uw vergoedingsverzoeken aan het Participatiefonds die vallen onder het reglement vóór 1-8-2022 krijgt u de beschikking per brief.
- Beschikkingen op verzoeken aan het Participatiefonds waarbij de laatste contractdag op of na 1-8-2022 ligt, staan in het portaal Mijn Pf. Zodra een beschikking voor u klaarstaat, sturen wij daarover een e-mailnotificatie.
- Wanneer de accountant van het Vervangingsfonds bij u een controle heeft uitgevoerd krijgt u de beschikking per brief.
- Wanneer u een subsidieaanvraag heeft ingediend ontvangt u daarover bericht per brief of via het portaal Mijn Vf.
Tegen deze beschikkingen kunt u binnen 6 weken vanaf de datum van het besluit bezwaar maken. Hoe u dit doet staat vermeld in het bericht over de beschikking.
Reglementen
De beslissings- en bezwaarprocedure is per fonds opgenomen in een reglement. Deze vindt u op onze downloadpagina.
Bezwaar maken
Om bezwaar te maken, stelt u een bezwaarschrift op. Zet in uw bezwaarschrift in elk geval:
- de datum
- uw naam, adres en telefoonnummer
- de beslissing waar u het niet mee eens bent
- de datum en het kenmerk van de brief waarin de beslissing staat
- waarom u het niet eens bent met de beslissing en wat volgens u de beslissing had moeten zijn
- uw handtekening
Stuur ook een kopie van de beschikking waar u bezwaar tegen maakt mee.
Als iemand anders voor u bezwaar maakt, vergeet dan niet een machtiging mee te sturen. U hoeft geen machtiging mee te sturen als dit een advocaat is of lid van een schoolbestuur. Een machtigingsformulier vindt u op onze downloadpagina.
Bezwaarschrift op nota is niet mogelijk
Tegen een nota voor eigen bijdrage aan werkloosheidskosten kunt u geen bezwaar maken. Dat kan alleen op de beslissingen die in het proces voorgaand aan het opstellen van de nota zijn genomen. Hier leest u meer over het proces van werkloosheidskosten in het PO.
Voorlopig (pro forma) bezwaar
Heeft u meer tijd nodig heeft om de bewijsstukken voor het bezwaar te verzamelen? Of wilt u met iemand binnen het schoolbestuur nog overleggen? Dat kan. U dient dan een voorlopig (pro forma) bezwaar in en u zet in uw brief dat u de redenen zo snel mogelijk opstuurt.
Waar stuur ik mijn bezwaarschrift naar toe?
Vervangingsfonds/Participatiefonds
Afdeling Bezwaar en Beroep
Boompjes 40
3011 XB Rotterdam
Op tijd opsturen
Stuur uw bezwaarschrift naar ons op binnen 6 weken vanaf de datum van het besluit. Zorg ervoor dat uw bezwaarschrift op tijd is. Anders mogen we uw bezwaar niet meer behandelen.
Tip: verstuur uw bezwaarschrift per e-mail naar [email protected] of via aangetekende post. Dan weet u zeker dat we het ook echt ontvangen.
Hoe wordt mijn bezwaar behandeld?
Zodra wij uw bezwaar ontvangen en gelezen hebben, krijgt u van ons een ontvangstbevestiging per brief. Het kan zijn dat wij u daarin nog om aanvullende informatie vragen.
We vragen u ook of u gebruik wilt maken van een persoonlijk gesprek om uw bezwaar toe te lichten. Dit heet een hoorzitting. Een hoorzitting is niet verplicht en vindt meestal telefonisch plaats. U hoeft dus niet bij ons langs te komen, maar dat mag wel. Via het antwoordformulier bij de brief kunt u aangeven of u hier prijs op stelt.
Wanneer krijg ik de beslissing op mijn bezwaar?
Binnen 6 weken na de datum waarop uw bezwaartermijn verloopt krijgt u van ons een beslissing op uw bezwaar per aangetekende post.
Wij mogen de beslistermijn met maximaal 6 weken verlengen. Dit doen wij bijvoorbeeld als wij meer informatie van u nodig hebben om tot een goede beslissing te komen.
Verder uitstel van de beslistermijn is alleen mogelijk als u dit goed vindt.
Welke beslissing kan ik verwachten?
- Het bezwaar is gegrond: dit betekent dat u gelijk krijgt.
- Het bezwaar is ongegrond: dit betekent dat Vervangingsfonds of Participatiefonds gelijk krijgt.
- Het bezwaar wordt niet-ontvankelijk verklaard:dit betekent dat uw zaak niet inhoudelijk wordt behandeld, bijvoorbeeld omdat het bezwaar te laat is ingediend.
Hoe ga ik in beroep tegen de beslissing over mijn bezwaar?
Als u het niet eens bent met de beslissing op uw bezwaar dan kunt u daartegen in beroep gaan.
Indien het gaat om het Participatiefonds dient u binnen 6 weken een beroepschrift in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beroepschrift stuurt u naar:
Raad van State Afdeling bestuursrechtspraak Postbus 20019 2500 EA Den Haag
Een toelichting vindt u in de Brochure In (hoger) beroep bij de Raad van State. Deze vindt u op onze downloadpagina. U hoort vervolgens van de Raad van State hoe de procedure verder verloopt.
Als het gaat om het Vervangingsfonds moet u binnen 6 weken een beroepschrift indienen bij de Sector bestuursrecht van de Rechtbank die bij de vestigingsplaats van uw schoolbestuur hoort.
Informatie over waar u uw beroepschrift naartoe kunt sturen, vermelden wij ook altijd onderaan in de beslissing op bezwaar.
#Contact
Heeft u vragen over het indienen van een bezwaar, de bezwaarprocedures of wilt u de beslissing op uw bezwaar met ons bespreken voordat u eventueel beroep aantekent? Neem contact op met onze juridische medewerkers: 088 - 837 30 30 of via [email protected].