#VfPf focust op: De week van het werkgeluk
Werkgeluk is de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden. Werkgeluk beschermt medewerkers tegen stress, draagt bij aan de wendbaarheid, focus en innovatiekracht. Tijdens de landelijke week van het werkgeluk biedt VfPf online inspiratiesessies over dit thema voor met name schoolbestuurders, HR-adviseurs en leidinggevenden in het primair onderwijs.
Deel deze pagina:
#Verschillende perspectieven
Tijdens deze week kijken we naar het thema werkgeluk vanuit verschillende perspectieven. Met als aftrap de bijzondere visie van Paul Baan, oprichter van Klassewerkplek. Dat is een onderzoek waarbij leerkrachten zelf oordelen over het werkgeluk op hun school met als doel om daarmee de beste werkplek voor onderwijsprofessionals te creëren en leerkrachten te behouden voor het onderwijs. Tijdens de sessie deelt Paul zijn eigen onderwijservaring en hoe je als schoolorganisatie kan deelnemen om de felbegeerde titel Klassewerkplek te krijgen.
In de opvolgende sessies delen bestuurders, schoolleiders en HR hun ervaringen en best practices als Klassewerkplekken. En ook Juf Maike, schrijver van 'De gelukkige leraar', vertelt haar perspectief op werkgeluk vanuit de leerkracht.
Zelf aan de slag met het thema? Sluit dan vooral aan bij de laatste inspiratiesessie, waarin onze adviseurs een praktische vertaalslag maken.
#Programma 25 - 29 september 2023
26 september: Zo word je een Klassewerkplek - Inspiratiesessie werkgeluk met Paul Baan
- dinsdagochtend van 09.30 - 11.00 met Paul Baan (Klassewerkplek)
Ieder jaar gaat Klassewerkplek op zoek naar scholen in Nederland en Vlaanderen die de beste werkplek voor onderwijsprofessionals hebben. Dit is een onderzoek waarbij leerkrachten zelf oordelen over het werkgeluk op hun school met als doel om daarmee de beste werkplek voor onderwijsprofessionals te creëren en leerkrachten te behouden voor het onderwijs.
Klassewerkplek is ontstaan als antwoord op de hoge uitstroom van leerkrachten. De oprichter, Paul Baan stapte na een lange carrière als ondernemer/bestuurder in de IT-sector zelf ook over naar het onderwijs, als meester op een basisschool. Met die combinatie aan ervaringen besloot hij, een in de zakenwereld effectief instrument voor behoud van medewerkers om te buigen naar een methode die past binnen het onderwijs.
Paul Baan neemt je mee in het verhaal van Klassewerkplek, zijn eigen onderwijservaring en hoe je als schoolorganisatie kan deelnemen om dit felbegeerde predicaat te krijgen!
26 september: (Be)sturen op werkgeluk – Inspiratiesessie met schoolbesturen Tangent en SAAM scholen
- dinsdagmiddag 13.00 - 14.30 uur met een schoolleider Tangent, bestuurder, schoolleider en HR-adviseur van SAAM scholen
Hoe stuur je op werkgeluk? Een schoolleider Tangent, bestuurder, schoolleider en HR-adviseur van SAAM scholen gaan met elkaar in gesprek over hun visie op werkgeluk. De twee school besturen zijn beiden al meerdere jaren verkozen tot Klassewerkplek en delen hun ervaringen en best practices vanuit verschillende rollen.
Het sturen op werkgeluk dient verankerd te zijn in alle geledingen van de schoolorganisatie. Wij laten daarom graag zowel schoolleiders als een bestuurder aan het woord hierover.
28 september: De (werk)gelukkige leraar – Inspiratiesessie werkgeluk met Maike Douglas-Westland
- donderdagochtend van 10.00 - 11.00 met Juf Maike (De gelukkige leraar)
Juf Maike (Maike Douglas-Westland) is jaren vaste leerkracht van verschillende groepen in de onderbouw geweest en werkt nu als invalleerkracht op verschillende basisscholen. In 2021 kwam haar boek 'De gelukkige leraar' uit waarmee Maike veel leerkrachten helpt voor zichzelf op te komen en zich als de professional, die ze zijn, op te stellen. In 2023 verscheen haar boek De relaxte leraar waarin ze leerkrachten leert om goed voor zichzelf te zorgen en daarbij de koppeling te maken naar hun professionaliteit.
Maike benadert in deze inspiratiesessie sturen op werkgeluk vanuit het leerkrachtperspectief, een invalshoek die wat ons betreft niet mag ontbreken in De Week van het Werkgeluk.
28 september: Werkgeluk, wat is het en hoe doe je het?
- donderdagmiddag 28 september van 13.00 - 14.00 met adviseurs VfPf
Adviseurs Arianne Roos en Nicole Machielse ondersteunen in hun dagelijks werk schoolorganisaties op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Werkgeluk is hierin een belangrijke factor. Hoe beter mensen in hun vel zitten, hoe productiever en meer bevlogen ze zijn. Wij zien hierin een belangrijke rol weggelegd voor leidinggevenden en HR. In deze sessie gaan we nader in op het thema werkgeluk en maken we de vertaalslag naar de dagelijkse praktijk.
Aanmelden inspiratiesessie Werkgeluk, wat is het en hoe doe je dat?
#Laat je alvast inspireren!
Werkgelukkige video's
Leuke filmpjes van cabaretier Guido Weijers:
- SPOEDCURSUS GELUK (1/10) - YouTube
- SPOEDCURSUS GELUK 2/10 - YouTube
- SPOEDCURSUS GELUK (3/10) - YouTube
- SPOEDCURSUS GELUK (4/10) - YouTube
- SPOEDCURSUS GELUK (5/10) - YouTube
Klassewerkplek, vertel daar eens meer over:
- Hart van Nederland over Klassewerkplek
- Waarom is Klassewerkplek geen "normaal" tevredenheidsonderzoek?
Lezing Arjen Banach:
- Wat is werkgeluk? Hoe begin je ermee? - YouTube (duurt bijna 5 minuten en is organisatiegericht)
#Whitepaper Werkgeluk
Speciaal voor het primair onderwijs schreef Onno Hamburger een whitepaper over Werkgeluk. Lees de whitepaper hier.
Onno Hamburger is de grondlegger van werkgeluk in Nederland. Sinds 2003 zet hij zich in om werkgeluk een onderdeel te maken van de bedrijfscultuur en na te denken over welzijn binnen organisaties. Hij verbindt in zijn (internationale) netwerk experts op het gebied van positieve psychologie en werkgeluk. Onno is werkgeluk psycholoog en weet uit ervaring waar de valkuilen en kansen liggen bij de implementatie van werkgeluk binnen teams en organisaties.