#Ziekteverzuim werknemers onderwijs derde kwartaal gelijk gebleven met 2022
Het ziekteverzuim in de sector onderwijs* is in het derde kwartaal van 2023 met 4,8% gelijk gebleven ten opzichte van 2022. Dat wil zegen dat 48 van de duizend te werken dagen werden verzuimd wegens ziekte.
Deel deze pagina:
#Verzuimcijfers CBS
Daarmee is het verzuimcijfer voor de onderwijssector volgens de cijfers van het CBS gelijk met het gemiddeld verzuim in Nederland voor dit derde kwartaal. Vorig jaar was dit gemiddelde verzuimcijfer in Nederland in het derde kwartaal overigens nog 5,0%.
Voor de eerste twee kwartalen van 2023 lag het ziekteverzuim voor het onderwijs boven het landelijk gemiddelde. Het eerste kwartaal was dit voor het onderwijs 6,2% ten opzichte van 5,7% gemiddeld verzuim in Nederland. Voor het tweede kwartaal was het 5,4% ten opzichte van 5,0% gemiddeld verzuim in Nederland.
#Mogelijke omslag dit derde kwartaal maar niet voor de sector onderwijs
Van 2013 tot en met 2022 was in elk derde kwartaal het gemiddeld ziekteverzuim in Nederland gelijk aan, of hoger dan een jaar eerder. In 2023 is er met een verzuim van 4,8%, na tien jaar van gelijkblijvend of oplopend verzuim, sprake van een mogelijke omslag. In 2022 bedroeg het ziekteverzuim 5,0%; vanaf 1996 was het verzuim alleen in het derde kwartaal van 2000 en 2001 hoger dan 5%.
Voor de sector onderwijs lijkt er nog geen sprake van een omslag voor het derde kwartaal. Van 2013 tot en met 2018 beweegt het verzuimcijfer zich tussen de 4,2% en 4,4%. Vervolgens neemt het af tot 4,1% in 2021 en stijgt het in 2022 naar 4,8%.
Het ziekteverzuimcijfer voor de sector onderwijs is dit derde kwartaal nog altijd hoger dan in de coronajaren 2021 (4,1%) en 2020 (4,2%). Vóór corona, was dit in het derde kwartaal van 2019 4,3%.
#Verzuim is beïnvloedbaar
Wat het uiteindelijke verzuim voor 2023 gaat worden, weten we in maart 2024. Vorig jaar was het verzuimcijfer voor de sector onderwijs voor het vierde kwartaal nog 5,8% en was het uiteindelijke jaarcijfer voor de sector 5,7%.
Iedere werkgever heeft te maken met verzuim, dat is een gegeven. Waar u wel invloed op heeft, is de hoogte van het ziekteverzuim binnen uw organisatie. En in een sector, die naast hoog verzuim ook kampt met een aanhoudend groot tekort aan leraren en schoolleiders, is een stevige grip hierop des te belangrijker.
#Aan de slag met verzuim
Hebben de verzuimcijfers u aan het denken gezet? In het artikel “Laten we samen kijken wat er wél kan” leest u hoe twee jenaplanscholen met begeleiding van VfPf een flinke verzuimdaling wisten te realiseren.
Zelf ook aan de slag met verzuim verlagen binnen uw schoolorganisatie? Uw VfPf regioteam helpt u hier graag bij.
#Meer weten over ziekteverzuim in het PO?
Kom op verzuim in het onderwijs alles te weten over het onderwerp, van praktische informatie als cijfers en uitleg tot inspirerende praktijkverhalen en handige downloads.
*De cijfers van het CBS gaan over de onderwijssector in zijn totaal. Er is geen onderscheid gemaakt tussen PO en VO.