#VfPf terugblik 2021!
Eind 2020 vroegen wij 24 bestuurders van scholen uit het Primair Onderwijs om directe feedback op de dienstverlening van VfPf en de Modernisering Pf. Die gesprekken, gevoerd aan de hand van een aantal belangrijke en gemeenschappelijke thema's, hebben ons waardevolle aanbevelingen en inzicht in de behoeften van besturen opgeleverd. Wat precies? Hieronder vertellen we per thema welke punten er zijn besproken en hoe wij hier het afgelopen jaar concrete acties aan hebben verbonden op het gebied van onze werkwijze en dienstverlening. En uiteraard hoe wij hier in 2022 verder mee aan de slag gaan.
Deel deze pagina:
#Modernisering Pf en de klantbehoefte
De invoering van de Modernisering Participatiefonds (Pf) staat gepland op 1 augustus 2022. De modernisering van het VfPf behelst veel meer dan alleen de aanpassingen in het reglement en het terugdringen van de kosten. Het vraagt om een vernieuwde en preventieve aanpak op het gebied van in-, door-, en uitstroom, focus op loopbaanontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Voor VfPf betekent het een upgrading van onze dienstverlening afgestemd op de behoeften van besturen:
We zijn met besturen in gesprek
De regiocoördinatoren zijn met besturen in gesprek over de financiële impact van de modernisering. Hiervoor worden overzichten van de wettelijke en bovenwettelijke kosten op bestuursniveau van de afgelopen 5 jaar gebruikt. Aan de hand van de daarbij horende ontslaggronden, wordt er een doorkijk gemaakt naar de impact van de modernisering op het gebied van HR en bedrijfsvoering. De WW- en BWW-gegevens functioneren als een financiële signaleringswaarde zodat er tijdig ingespeeld kan worden op toekomstige in- door- en uitstroom, uitgaande van het vernieuwde reglement en de modernisering. Daarnaast geeft het inzicht om tijdig te anticiperen op van-werk-naar-werktrajecten.
Meer lezen over de Modernisering Pf? Klik dan hier.
Onze dienstverlening is verder uitgebreid
Onze dienstverlening is verder uitgebreid en afgestemd op bestaande en toekomstige vraagstukken van besturen. We ondersteunen en denken mee in van werk-naarwerk trajecten, implementeren Strategische Personeelsplanning (SPP) en begeleiden in duurzame inzetbaarheidstrajecten en vitaliteit. We hebben programma's ontwikkeld die kunnen ondersteunen bij het opzetten van een strategisch HR-beleid. Deze programma's geven onder andere inzicht in toekomstige in- door- en uitstroom en de benodigde kwaliteit. Dat maakt het mogelijk om als schoolbestuurder preventief én vanuit duurzame inzetbaarheid bezig te zijn met mens en organisatie.
U leest hier meer over onze duurzame inzetbaarheid-aanpak.
We ontwikkelen een data warehouse
We zijn bezig met het ontwikkelen van een professioneel data warehouse waarin alle relevante informatie van en voor schoolbesturen wordt opgeslagen, verwerkt en voor besturen toegankelijk terug te vinden is.
Continumeting klantbehoeften
Er wordt gewerkt aan professionele klantevaluaties voor zowel onze portals als onze overige dienstverlening. Hiermee kunnen we goed monitoren wat de behoeften zijn en deze ook snel in onze dienstverlening aanpassen.
Ook onze site willen we continu verbeteren. Heeft u onze Geef uw mening button al ontdekt aan de rechterkant?
Stijging werkhervattingen, daling WW-instroom
Het aantal werkhervattingen stijgt gestaag door. We merken dat onze aangepaste dienstverlening, waarbij we dichter op het proces van bemiddeling naar werk zitten, zijn vruchten afwerpt. Eind juni stond de teller op 2500 gerekend vanaf 1 augustus 2018. Eind Q1 2021 was dit 2 2250. Hiervan keerde 58% terug in onze sector, 11% ging in één van de andere onderwijssectoren en kinderopvang aan de slag en 31% verliet het onderwijs om daarbuiten aan het werk te gaan. De instroom in de WW ten opzichte van 2020 blijft tot nu toe achter. De verwachte instroom voor 2021 was 1750 nieuwe uitkeringsgerechtigden in de WW. Op 1 september 2021 was de instroom 900.
Verdubbeling mentoren on the job
Onze 15 mentoren on the job zijn volop aan het werk en inmiddels is een nieuwe selectieronde gestart (per regio 1 nieuwe mentor erbij). De inzet van en begeleiding door onze mentoren, wordt door zowel de leerkrachten die begeleid worden, als door de schoolleiders zeer gewaardeerd. Er worden sinds mei 2020 zo’n 175 leerkrachten begeleid door onze mentoren. Wij hebben uitval van deze leerkrachten weten te voorkomen. Wij kunnen met de uitbreiding van het aantal mentoren in blijven spelen op de vraag naar begeleiding van (her)startende leerkrachten.
Benieuwd of een mentor on the job iets is voor uw organisatie? Hier leest u er meer over.
#Benadering en dienstverlening richting éénpitters
Vanuit de gesprekken kwam de vraag om een aangepaste benadering richting éénpitters. Hierbij ging het zowel om de communicatie als ook om dienstverlening op een kleinschaliger niveau:
Gesprekken met éénpitters
Begin dit jaar heeft Denis Vijgen (directeur VfPf) samen met interne collega’s online gesprekken gevoerd met éénpitters. Hierbij waren de dialoog voeren over toekomstige veranderingen vanuit de fondsen, uitdagingen in bedrijfsvoering van kleinere schoolbesturen en anders organiseren belangrijke onderwerpen.
Bijeenkomsten voor éénpitters
Per regio zijn er bijeenkomsten voor éénpitters georganiseerd om verder door te praten over de modernisering en om een verdieping te maken op basis van de realisatie van de WW-en BWW kosten. Ook is er gesproken over een vangnet zodra men niet meer kan terugvallen op het Vervangingsfonds. Over het algemeen genereren éénpitters in beperkte mate instroom in de WW. Het verzuimvraagstuk is van een andere orde ten opzichte van grotere besturen.
Afstemmen dienstverlening op éénpitters
Op dit moment wordt er samen met een aantal kleine besturen (1,2,3-pitters) naar ons aanbod van producten en diensten gekeken om deze zo passend mogelijk te maken.
#Onze regioteams vinden de samenwerking met partijen in de regio
We sluiten aan bij overleggen en initiatieven. Landelijke kennisdeling en samenwerking in de regio's staat bij ons hoog op de agenda. Hier zijn enkele voorbeelden:
Regionaal kennisloket Oost-Nederland
Het Loopbaancentrum Oost Nederland, CABO, UWV en de regiocoördinatoren van VfPf zijn bezig met het opzetten van een regionaal kennis loket voor schoolbesturen voor het oosten van Nederland. Hieruit vloeit een samenwerking voort waarbij we mensen behouden voor het PO en instroom in de WW voorkomen door intensieve van werk-naar-werk trajecten op te starten. We bieden maatwerktrajecten aan uitkeringsgerechtigden om mensen duurzaam terug te laten keren op de arbeidsmarkt.
Het unieke van deze samenwerking is dat we de werknemer/uitkeringsgerechtigde met de verschillende betrokken partijen individueel volgen en begeleiden vanaf signaal van (dreigende) uitdiensttreding tot aan geboden perspectief (plaatsing in pool, plaatsing bij schoolbestuur of mogelijk bemiddeling buiten PO). Het traject vóór uitdiensttreding en het traject na uitdiensttreding worden op deze manier verbonden, waardoor een doorlopend proces ontstaat.
Deze nieuwe vorm van samenwerking profiteert van korte lijnen met besturen en kennis van regionale behoeften. Het streven is om een vergelijkbare regionale samenwerking te creëren in de verschillende regio’s in het land.
Lees hier een mooi praktijkverhaal over samenwerking.
Samenwerking RAP regio's en RTC Zuid-Limburg
De samenwerking met de RAP regio's en RTC Zuid-Limburg is verder geïntensiveerd. Dit heeft geleid tot een deelname van 24 besturen in Limburg aan de RAP/RAL-regeling en diverse projectgroepen. Ook voor de subsidie “Hulp in de klas” is een intensievere samenwerkingen bereikt doordat niet aangesloten besturen toch gebruik konden maken van de subsidie “Hulp in de klas” op grond van “aanpalende gemeenten”. Een lobby van VfPf heeft ervoor gezorgd dat meer besturen, met name ook kleine besturen in Weert en Eindhoven en omgeving, hieraan deel konden nemen
Samenwerking OBM en regio Noord-Oost
Onderwijsbureau Meppel (OBM) en VfPf regio Noord-Oost voeren vanaf de zomervakantie gezamenlijk gesprekken met schoolbesturen (die klant zijn van OBM) over de consequenties van de Modernisering Participatiefonds. Deze gesprekken komen voort uit de contacten die beide organisaties al enige tijd hebben. In één van die gesprekken hebben de regiocoördinatoren aan OBM de rapportage ‘Instroom WW/BW-uitkeringen’ toegelicht.
OBM reageerde daar erg enthousiast op en is met ons in overleg gegaan over hoe we die rapportage onder de aandacht van hun klanten zouden kunnen brengen. Regiocoördinatoren van VfPf gaan nu regelmatig met controllers van OBM op pad om het gesprek aan te gaan over de financiële consequenties en het (indien nodig) treffen van een voorziening. Tevens geven we een toelichting op de Modernisering en geven we aandacht aan onze dienstverlening.
#Maatwerk
VfPf wil de effecten van de modernisering voor de besturen goed ondersteunen met maatwerk dienstverlening. Omdat de dienstverlening zowel geïntegreerd, gefaseerd, per onderdeel en in een kleine variant of meer uitgebreide variant kan worden ingezet, kunnen wij op maat en in het gewenste tempo werken. Wij zoeken graag samen met u naar de beste aansluiting en oplossing voor uw organisatie. Ook zijn er diverse webinars gericht op duurzame inzetbaarheid en samen duurzaam verder professionaliseren. Zo willen we bijdragen aan maatwerk dienstverlening waarin u de regie heeft en waarbij preventie voorop staat!
#Tot slot
De gesprekken die we met een aantal besturen hebben gevoerd, hebben ons nog meer doen realiseren hoe prettig en van toegevoegde waarde het is in gesprek met elkaar te zijn. We vinden het belangrijk dit ook te blijven doen en zullen u hiervan op de hoogte houden. We hopen dat we, mede dankzij de waardevolle feedback van besturen, op de goede weg zijn om samen te blijven werken in het verder ondersteunen en ontwikkelen van de sector PO.
Wij wensen u alvast fijne feestdagen en een spetterend 2022!