#VfPf focust op: De Week van Duurzame inzetbaarheid
Van 11 tot 15 november richten we ons op het creëren van een gezonde, professionele en toekomstbestendige werkomgeving in het primair onderwijs tijdens de Week van Duurzame inzetbaarheid. Deze week staat bol van inspirerende sessies die u niet wilt missen. Er is een beperkt aantal plaatsen dus meld u snel aan!
Deel deze pagina:
#Duurzame inzetbaarheid in het PO: informatie & inspiratie
Van 11 tot 15 november organiseren we diverse inspirerende online sessies. Ontdek hoe duurzame inzetbaarheid, leiderschap en eigenaarschap bijdragen aan een gezonde en toekomstbestendige werkomgeving. Als schoolleider of bestuurder kunt u leren hoe u een ondersteunende en veerkrachtige omgeving creëert. Maar ook hoe leiderschap en eigenaarschap bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van uw team. Meld u vandaag nog aan en investeer in professionele groei en welzijn, zowel voor uzelf als voor het team!
#Eén of meerdere sessies volgen?
Bent u schoolleider, HR-medewerker of bestuurder in het PO of vanuit een andere rol geïnteresseerd in duurzame inzetbaarheid? Bekijk onze agenda voor alle bijeenkomsten en tijden en meld u direct aan. We verwelkomen u graag!
#Meer over het programma
Benieuwd wat u kunt verwachten? Bekijk ons volledige programma.
Maandag 11 november 10.00 - 11.00 uur: Het goede gesprek met het Huis van Werkvermogen
Versterk uw gesprekscyclus met Het Goede Gesprek
Het Goede Gesprek is een essentieel onderdeel van een moderne gesprekscyclus. Naast het functioneren van medewerkers, komen ook onderwerpen zoals werk/privé balans, sociale steun en persoonlijke ontwikkeling aan bod. Dit geeft schoolleiders een compleet beeld van het functioneren van hun teamleden.
Een effectief model om Het Goede Gesprek te voeren is het Huis van Werkvermogen. Dit model beschrijft de factoren die bewezen invloed hebben op de inzetbaarheid van medewerkers en helpt u om diepgaande en waardevolle gesprekken te voeren.
Wat leert u in deze online kennissessie?
- Voorwaarden voor Het Goede Gesprek: Ontdek wat nodig is om deze gesprekken succesvol te maken.
- Verbinding en eigenaarschap: Leer hoe u een sterke verbinding creëert en eigenaarschap stimuleert bij uw teamleden.
- Praktische toepassing van het Huis van Werkvermogen: Krijg inzicht in hoe u dit model kunt gebruiken om Het Goede Gesprek te structureren en te verdiepen.
Doe mee aan deze kennissessie en verbeter de gesprekscyclus binnen uw school!
Dinsdag 12 november 15.00 - 16.30 uur: Leidinggeven aan duurzame inzetbaarheid
Maak uw schoolorganisatie succesvol met gelukkige medewerkers!
Gelukkige medewerkers dragen bij aan succesvolle schoolorganisaties. Medewerkers die goed in hun vel zitten, onderling betrokken zijn en een stapje extra zetten voor leerlingen en collega’s, maken het verschil. Aandacht hiervoor levert zowel medewerkers als schoolorganisaties veel op; het versterkt namelijk de duurzame inzetbaarheid.
Wilt u bewust bezig zijn met de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers, dan vergt dat aandacht. Dat betekent aandacht voor werkgeluk en het bevorderen van eigenaarschap. Tegelijkertijd wilt u aandacht hebben voor uw eigen duurzame inzetbaarheid. Hoe kunt u hier als leidinggevende tussen balanceren?
Tijdens deze online inspiratiesessie nemen Alex Slavenburg, ervaren coach en trainer op het gebied van werkgeluk en leiderschap en VfPf-adviseur Didi Dorssers u op een praktische manier mee in onderwerpen als persoonlijk leiderschap, het motiveren van uw team en sturen van de organisatie op het gebied van duurzame inzetbaarheid.
Schrijf u nu in en ontdek hoe u een balans kunt vinden tussen het welzijn van uw team en jezelf!
Donderdag 14 november 10.00 - 11.00 uur: Krijg inzicht in uw team met de Teamanalyse
Ontdek de kracht van de Teamanalyse tool, speciaal ontwikkeld voor het primair onderwijs
Als schoolleider wilt u natuurlijk weten hoe uw team er echt voor staat en hoe toekomstbestendig het is. De Teamanalyse tool van VfPf biedt u precies dat inzicht. Het helpt u te ontdekken of het beeld dat u van uw team heeft, daadwerkelijk klopt.
Wat kunt u verwachten?
- Ontdek waar de sterke punten van uw team liggen en hoe u deze optimaal kunt benutten om de doelen van uw schoolorganisatie te bereiken.
- Breng de kwetsbaarheden (risico’s) in kaart die meer aandacht en investering nodig hebben om de lange termijn inzetbaarheid van uw team te waarborgen.
- Ga verder dan het bekende ‘(onder)buikgevoel’ en krijg inzicht in de details die het verschil maken tussen een tevreden medewerker en een mogelijke uitvaller.
Tijdens deze inspiratiesessie nemen we u mee door het proces van de teamanalyse. Hoe u een SWOT-analyse van uw team kunt maken op het gebied van duurzame inzetbaarheid en hoe u actie kunt ondernemen op basis van de resultaten.
Doe mee en versterk de toekomst van uw team!
Donderdag 14 november 15.00 - 16.00 uur: Inzicht in drijfveren als basis voor duurzame inzetbaarheid
Ontdek uw drijfveren voor duurzame inzetbaarheid
De duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt sterk beïnvloed door hun normen, waarden en drijfveren. Iedereen heeft unieke drijfveren die bepalen waarom u iets wel of niet doet en die uw gedrag sturen. Deze drijfveren komen voort uit uw kijk op de wereld.
Door uw eigen belangrijkste drijfveren te kennen bevordert u uw persoonlijke leiderschap. En door de drijfveren van anderen te kennen, kun je als collega’s het beste in elkaar naar boven halen.
Maak kennis met Management Drives
Dit is een veelgebruikte methode die zich richt op de drijfveren van mensen. In de online sessie ‘Inzicht in je drijfveren als basis voor duurzame inzetbaarheid’ laten we u kennismaken met deze methode en ervaart u hoe dit kan bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van uzelf en uw collega’s.
Wat kunt u verwachten?
- Inzicht in je eigen drijfveren: Leer wat jou motiveert en hoe dit je gedrag beïnvloedt.
- Praktische toepassing: Ontdek hoe je deze inzichten kunt gebruiken om zowel je eigen inzetbaarheid als die van je team te verbeteren.
Doe mee en ontdek hoe uw drijfveren kunnen bijdragen aan een duurzame en productieve werkomgeving!
#Laat u alvast inspireren!
#PO praat de podcast
Afleveringen 1 en 3 van onze podcast staan in het teken van duurzame inzetbaarheid. In aflevering 1 deelt Marit Dries, directeur bij kindcentrum Balans haar ervaringen en geeft ze praktische tips over welke initiatieven de werkdruk kunnen verlichten en het werkplezier verhogen. Wieke Hoek, schoolopleider bij het Zonnewiel, Vrijeschool De Bilt komt in aflevering 3 aan bod. Ze bespreekt de effectiviteit van verschillende maatregelen voor duurzame inzetbaarheid, zoals di-uren en flexibele werkweken. Ook deelt ze haar inzichten over wat wel en niet werkt in de praktijk en hoe scholen een 'happy list' kunnen maken om het welzijn van leerkrachten te bevorderen.
Kortom, twee boeiende afleveringen boordevol tips. Luister gratis via uw favoriete podcastplatform of klik hieronder op de link.
#Inspirerende verhalen om te lezen
Lees en leer van de ervaringen van anderen:
- Duurzame inzetbaarheid op school: drie voorbeelden uit de praktijk
- Ervaringsverhaal Eigen regie op vitaliteit
- “Als mensen ben je gelijk, maar als professionals verschillend”
- Swalm & Roer stapt af van traditionele gesprekscyclus
- Groeimindset helpt bij duurzame inzetbaarheid
- Sectoranalyse primair onderwijs biedt aanknopingspunten voor beleid over duurzame inzetbaarheid
- Een leven lang gezond en met plezier aan het werk
Of bekijk ons online magazine! Vol inspirerende verhalen en praktische tips.
#Duurzame inzetbaarheid van A tot Z
Heeft u vragen over dit thema of wilt u aan de slag met de duurzame inzetbaarheid van uzelf en uw medewerkers? Onze adviseurs denken graag mee. U vindt uw regioteam hier. Of neem een kijkje in onze agenda voor alle (online) bijeenkomsten rondom dit thema, inschrijven is gratis.