#Besturen doet ertoe! Webinars met paneldiscussies die u niet mag missen.
Kijk naar Besturen doet ertoe: in gesprek over o.a. mobiliteit in het onderwijs, het lerarentekort, burgerschapsvorming en imago van het vak.
Deel deze pagina:
#Samenwerken, van elkaar leren en co-creëren
Bestuurders hoeven niet steeds het wiel zelf uit te vinden. VfPf ondersteunt hierin graag en gelooft juist in samenwerken, van elkaar leren en co-creëren.
Daarom zijn we in 2021 gestart met het organiseren van inspirerende webinars waarin bestuurders met elkaar en met anderen van gedachten kunnen wisselen en ideeën kunnen delen. Steeds weer met een wisselend panel, bestaande uit mensen van binnen- en buiten het onderwijs. Aan de hand van stellingen gaan zij met elkaar het gesprek aan over actuele, toekomstige ontwikkelingen en strategische vraagstukken in de onderwijssector.
#Mobiliteit in het onderwijs
Werken in het onderwijs vraagt om flexibiliteit. De onderwijssector is voortdurend in beweging. Om de kwaliteit van het onderwijs te behouden, moet de juiste medewerker op de juiste plek zitten. De laatste tijd is de focus steeds meer komen te liggen op mobiliteit. In een veranderende werkomgeving is het ook logisch dat medewerkers niet altijd in dezelfde functie werkzaam blijven.
2023
De volgende drie onderwerpen worden in dit webinar besproken:
- Goed werkgeverschap/ goed werknemerschap
- Onderwijskwaliteit
- Kansen die mobiliteit biedt
Panelleden:
- Janet Valentin, HR-directeur bij AxionContinu (voorheen werkzaam als hoofd HR bij Stichting BOOR)
- Peter Jonkers, Directeur-bestuurder bij Stichting Primo
- Jan Veenker, Voorzitter college van bestuur, Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant
Terugkijken? Klik hier.
#Terugkijken en downloaden whitepapers 2022 en 2021
Wilt u alle webinars nog eens rustig en in uw eigen tijd terugkijken of meer lezen over het onderwerp? Dat kan! Hieronder vindt u per thema een link naar het webinar en kunt u makkelijk het bijbehorende whitepaper downloaden.
#2022
Thema 1 - Lerarentekort: actie of reactie?
Uitzenddatum: maandag 4 april 2022 om 8.00 uur en 16.30 uur.
Nederland heeft al heel erg lang een lerarentekort zo’n beetje de hele 20ste eeuw. Mensen met een onderwijsbevoegdheid waren bijvoorbeeld na de Tweede Wereldoorlog vrijgesteld van uitzending naar Indonesië (Politionele Acties). De enige periode dat er een overschot was aan leerkrachten was midden/eind jaren tachtig. Ook de beloningen van leerkrachten worden al heel lang te laag gevonden en dat draagt vermoedelijk niet bij aan de wervingskracht van dit beroep.
Toch kun je niet serieus volhouden dat ons land zich niet heeft kunnen ontwikkelen, we zijn één van de hoogst ontwikkelde landen in de wereld en het opleidingsniveau is erg hoog. Toen zo’n 15 jaar geleden een adviescommissie onder leiding van Alexander Rinnooy Kan nog eens naar deze problematiek keek concludeerde deze dat we mogelijk met een drievoudig lerarentekort te maken hebben: er zijn te weinig leerkrachten, ze zijn niet goed genoeg opgeleid en het probleem lijkt beleidsresistent te zijn.
Tijd voor radicale keuzes.
Panelleden:
- Renata Voss - Lid College van bestuur, Stichting BOOR
- Thijs Roovers - Dagelijks bestuurder AOb
- Paul Zevenbergen - Uitvoerend bestuurder SIVON, bestuurder ROC Da Vinci College
- Gijs de Bont - Voorzitter College van Bestuur
Terugkijken? Klik hier.
Whitepaper downloaden? Klik hier.
Thema 2 - Leren voor samen leven: vluchten kan niet meer
Uitzenddatum: maandag 11 april 2022 om 8.00 uur en 16.30 uur.
We leren niet voor de school maar voor het leven hield Seneca (Romeins schrijver en stoïcijns filosoof) ons voor. Eén van de belangrijkste vraagstukken daarbij is hoe we leven als burgers in een gemeenschap, in de samen-leving. Het ligt dus voor de hand dat dit thema volop aandacht krijgt in het onderwijs, maar dat valt tegen. Pas vorig jaar is er een wettelijke verplichting voor scholen om actief aandacht te besteden aan de bevordering van burgerschap en sociale cohesie. Het onderwerp lijkt een beetje een hete aardappel die rond geschoven wordt maar voor bestuurders liggen er wel een paar pittige vragen om over na te denken.
Panelleden:
- Marcelle Hendrickx - Wethouder Gemeente Tilburg
- Carien Verhoeff - Associate Lector Wereldburgerschap, De Haagse Hogeschool
- Carin Spaan - Mentor on the job VfPf
Terugkijken? Klik hier.
Whitepaper downloaden? Klik hier.
Thema 3 - Imago leerkracht: oppoetsen of afstoffen?
Uitzenddatum: donderdag 21 april 2022 om 8.00 uur en 16.30 uur.
Aan het begin van de corona-pandemie werd er geapplaudisseerd voor ziekenhuispersoneel. Toch werd ook al snel duidelijk dat ook leraren heel snel moesten omschakelen en daar veel extra inspanningen voor leverden. Verdienden zij dan ook niet ons applaus?
Veel mensen hebben het idee dat het imago van de leerkracht achteruit gegaan is en dat het daardoor ook moeilijk is om leraren te komen. Toch ligt het ingewikkelder dan dit.
In dit webinar hebben we het over het imago van leraren: hoe zit het daarmee?
Panelleden:
- Jan van de Ven - Leraar PO en programmamanager researchED Nederland
- Klaas Tigelaar - Voorzitter College van Bestuur Laurentius Stichting
- Rick Wolsink - Directeur -bestuurder Dorpsschool Halle
Terugkijken? Klik hier.
Whitepaper downloaden? Klik hier.
#2021
Thema 1 - Leren doen we niet alleen
Uitzenddatum: dinsdag 14 september 2021 - Van 16.30 tot 17.30 uur
Sommige kinderen lopen 's ochtends op weg naar school door een mooi onderhouden parkje en komen wat joggende mensen tegen terwijl andere kinderen langs dichtgetimmerde huizen en junks hun weg naar school moeten vinden.
De bestuurder kan en mag de buitenwereld niet buiten het gebouw houden, net zoals de leerkracht deze niet buiten het leerplan houdt. De moderne bestuurder staat met zijn team voor de taak in samenwerking leren te realiseren. De school transformeert daarmee steeds meer in een netwerkorganisatie. Het vormgeven van opvoedkundige netwerken is aan de orde van de dag. (Hoe) kan de bestuurder de netwerkregie voeren in een wereld van binnen- en buitenschools leren?
Panelleden:
- Renata Voss - Lid College van bestuur Stichting BOOR
- Annet van Zon - Bestuurder Spring Kinderopvang
- Kimon Moerbeek - Senior adviseur sociale innovatie & onderwijs, Kennisland
Terugkijken? Klik hier.
Whitepaper downloaden? Klik hier.
Thema 2 - Gelijke kansen in het onderwijs: het einde van het meritocratisch ideaal?
Uitzenddatum: maandag 20 september 2021 - Van 16.30 tot 17.30 uur
Onderwijs helpt. Zonder diploma’s kom je niet ver. Behaalde diploma’s zijn van grote invloed op iemands toekomstige maatschappelijke positie. Bestuurders en leerkrachten worden dagelijks geconfronteerd met de (on)waarheid van sociale (on)gelijkheid en de mogelijkheden en beperkingen van het onderwijs. Hoe kunnen bestuurders (pro-)actief bijdragen aan kansgelijkheid in het onderwijs en (dus) in de samenleving?
Panelleden:
- Rich van den Berg - Voormalig directeur Samenwerkingsverband Passend Onderwijs
- Gaby van den Biggelaar - Directeur Leergeld Nederland
- Dennis van den Berg - Adviseur AEF (Andersson Elffers Felix)
Terugkijken? Klik hier.
Whitepaper downloaden? Klik hier.
Thema 3 - Robot of juf Janny?
Uitzenddatum: dinsdag 12 oktober - Van 08.00 tot 09.00 uur
Bestuurders besturen in een tijdperk waarin technologie onze professionele wereld en dienstverlening steeds verder bepaalt. Ze staan voor een geweldige uitdaging en dilemma: kunnen we naar minder onderwijs toe door meer technologie in te zetten? Onderwijs gaat over kinderen, contact, interactie, warmte en emotie. Maar onderwijs moet ook eigentijds worden vormgegeven. Over de mogelijkheden en onmogelijkheden van technologie in het onderwijs.
Panelleden:
- Freddy Weima - Voorzitter PO-Raad
- Quinten Smit - Mede-oprichter en directeur van The Next School
- Frans Schouwenburg - Strategisch adviseur onderwijsvernieuwing en ict-bekwaamheid van de leraar bij Kennisnet
Terugkijken? Klik hier.
Whitepaper downloaden? Klik hier.
#Heeft u vragen, wilt u meer informatie of een keer sparren?
Onze regioteams staan voor u klaar!